29.1.2024

Web development

5 koraka kako ubrzati Vašu web stranicu

Filip Hrkać

Web dizajner

Uvod

U današnjem digitalnom svijetu, brzina web stranice je ključna za uspjeh. Brza web stranica ne samo da poboljšava korisničko iskustvo, već i povećava vašu vidljivost na tražilicama. Evo šest koraka koje možete poduzeti kako biste ubrzali vašu web stranicu.

1. Optimizacija Slika

Neoptimizirane slike su jedan od glavnih uzročnika sporog učitavanja web stranica. Koristite alate za kompresiju slika (npr. https://compresspng.com/) kako biste smanjili njihovu veličinu bez gubitka kvalitete. Odaberite odgovarajuće formate, poput WEBP-a za fotografije i PNG-a za grafiku. Koristite “lazy load” kako bi se slike učitavale tek kada ih korisnik treba vidjeti, a ne da se sve slike učitavaju u trenutku otvaranja web stranice.

2. Upravljanje Predmemorijom (Caching)

Učinkovito upravljanje predmemorijom može značajno poboljšati brzinu vaše web stranice. Predmemorijom se pohranjuju kopije statičkih resursa, što smanjuje potrebu za njihovim ponovnim učitavanjem. Implementirajte caching na poslužitelju ili koristite dodatke za upravljanje predmemorijom, kao što je Autoptimize ako koristite WordPress.

3. Minimizacija i Spajanje Datoteka

Smanjenjem veličine CSS, JavaScript, i HTML datoteka te spajanjem više datoteka u jednu, možete značajno smanjiti broj HTTP zahtjeva. Ovo ubrzava učitavanje stranice jer smanjuje vrijeme potrebno web stranici da preuzme sve te zahtjeve.

4. Korištenje CDN-a (Content Delivery Network)

CDN može dramatično ubrzati učitavanje vaše web stranice distribuiranjem sadržaja preko mreže poslužitelja diljem svijeta. Ovo omogućava brže učitavanje stranice za korisnike bez obzira na njihovu geografsku lokaciju. Najpoznatiji CDN je Cloduflare, pa ga svakako preporučujemo za početak.

5. Mobilna reponzivnost

S obzirom da gotovo 80% korisnika pristupa internetu putem mobilnih uređaja, važno je optimizirati web stranicu za mobilne uređaje. To uključuje implementaciju responzivnog dizajna i, gdje je to moguće, korištenje AMP (Accelerated Mobile Pages) za brže učitavanje na mobilnim uređajima.

Zaključak

Ubrzanje vaše web stranice može imati veliki utjecaj na korisničko iskustvo i SEO. Primjenom ovih pet koraka, možete značajno poboljšati performanse vaše web stranice, što će vam pomoći da zadržite i privučete više korisnika.